Home » Ontsteking van het middenoor

Ontsteking van het middenoor

De ruimte achter het trommelvlies is het middenoor. Het middenoor heeft een directe verbinding met de neus/keelholte. Deze buis heet de buis van Eustachius. Door deze buis wordt het vocht afgevoerd. Het kan voorkomen dat deze buis door een zwelling dicht gaat zitten waardoor een ontsteking volgt.

Bescherming en oorzaken
Het kan voorkomen dat de buis van Eustachius dicht gaat zitten bij verkoudheid door een zwelling van de slijmvliezen. Hierdoor kan het vocht in het middenoor niet meer worden afgevoerd. Wat hierop volgt is een ontstekingsreactie waarbij pus en vocht zich ophopen achter het trommelvlies. Door de druk dat op het trommelvlies komt te staan ontstaat er een stekende oorpijn. Hiernaast kan er koorts optreden.

Kinderen
Bij kinderen verloopt de ontsteking meestal anders. Als de druk te groot wordt kan er een scheurtje ontstaan in het trommelvlies. Het vocht van de ontsteking loopt hierdoor naar buiten en soms ook wat bloed. Hierdoor neemt de pijn wel af. Het scheurtje herstelt vervolgens vanzelf.

Behandeling
Een ontsteking van het middenoor geneest doorgaans vanzelf. Na drie dagen is de ergste pijn geweest. Paracetamol helpt tegen de pijn, ook voor kinderen. Als er ook sprake is van koorts let er dan op genoeg vocht binnen te krijgen.


Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente berichten